Logo

SVS treff i Arendal (med bilder)

Skriv et svar
19.12.2005 22.04.28 #1 av 5
Postet av: Atle Torp
SVS i Arendal.

17.12.2005

Som tidligere annonsert på forumer og http://www.lsound.no sine hjemmesider skulle det 17.12.2005 være en demonstrasjon av SVS sine subwoofere og SVSound sin nye høyttalerserie. SVSound er det nye navnet på den delen av SVSubwoofers bedriftstruktur som produserer høyttalere. For sluttbruker er det i realiteten ingen forskjell, da det er Lsound som står for import i Norge samt eksport til øvrige Skandinavia.


Ron Stimpson fra SVSubwoofers



For å sitere Ron Stimpson fra SVS, skal det kun være områdesalg av deres produkter. Det skal således aldri stå et produkt fra SVS som hyllevarmer i én eller flere butikkjeder. Og bakgrunnen for dette valget er noe vi forbrukere kan glede oss over, nemlig å holde prisene på et absolutt minimum. Dette var noe Ron la spesielt stor vekt på, for den dagen en områdeforhandler ikke lenger følger SVS sin pris- eller servicepolitikk - da ser SVS seg om etter en ny forhandler i området. Tøft grunnlag for Jan Ove Lassesen, som driver Lsound, men det er slik SVS sin politikk er - og i følge Ron - alltid skal være. Lsound sin utskremte, Jan Ove Lassesen, presiserer at dette kravet ikke vil være problematisk å etterleve. Som entusiast kjenner han lusa på gangen, og vet hvordan han selv vil ha det. Og slik skal vi forbrukere også ha det.


Jan Ove Lassesen og Ron



For dem som eventuelt er interessert så lyder SVS sin firmapolitikk slik:

• Sell direct to US customers and exclusive export dealers only…
• Provide superior service and price structure…
• Attentive to customer demands…
• Focus on quality and performance first, WAF second…
• Be honest and work hard to ensure each subwoofer and speaker is the best available value in each market…
• Build in USA whenever possible and practical. Use worldwide suppliers…
• Provide a variety of form factor and slot both subwoofers and speakers into a good, better and best structure…





Vi møtte opp på Thon Hotel i Arendal kl. 12:00. Da var det allerede fullt av folk, og vi var vel blant de siste av de totalt 44 deltagere som hadde funnet veien til sørlandsbyen denne fine lørdagsmorgenen. Ron og Jan Ove hadde startet tidlig med å bære inn utstyret, og vi som har løftet en SVS før vet godt at dette er et både tidkrevende og ikke minst fysisk stykke hardt arbeid.




Utstyret som sto utstilt var et representativt utvalg av Lsound sine produkter. Her fant vi masse gromt, fra subene PB10 (Powered Box), PB12 (Powered Box), PB12-Plus/2 (Powered Box) til det nye 5.1 høyttalersettet som, i tillegg til den første suben, består av 4 stk. SBS-01 (Small Bookshelf Speaker) samt SCS-01 (Small Center Speaker). I tillegg hadde de med seg et utvalg av de kablene som SVS og Lsound selger, Better Cables. Lydtrykksmåler og kalibreringsDVD-er var selvsagt også på plass.





Mens vi ventet på at alle skulle finne seg en ledig plass, og foredragsholderne gjorde seg klare i salen, spilte Ron litt av den musikken han liker godt. Allerede da fikk vi følelsen av at det var det noe større enn de små stativhøyttalerne som sto og spilte, nemlig 2 stk SBS-01 og én PB10-sub.


Jan Ove Lassesen startet det hele med å introdusere seg selv og Ron, men siden de fremmøtte var sultne på å høre hva selve SVS-kongen hadde å si, så ga han fort ordet over til Ron.


Ron startet med SVS sin historiske bakgrunn, i den grad vi kan bruke ordet historisk om et firma som ble startet i 1999. Ron, som en entusiast innen hjemmekino og HI-FI, hadde trålet markedet etter en sub som kunne oppfylle hans kriterier. Etter å ha brukt masse penger på forskjellige merker, fant han ut at det måtte da gå an å lage dette så mye bedre enn det som var tilgjengelig på markedet til en normal pris. Da var DIY veien å gå. Med mottoet vi alle kjenner; ”Google er din venn”, lette han opp en halvgal hjemmebygger ved navn Tom Vodhanel. V-en i etternavnet hans er i dag V-en i SVSubwoofers. Tom hadde bygget en tube-sub hjemme, og han kunne vise til et utrolig frekvensdiagram på denne. Ulikt noe annet på markedet den gang, var byggekostnadene lave og ytelsen enorm. Så Ron tilbød ham å bli med på et prosjekt som senere det året skulle vise seg å bli til et firma; SVSubwoofers.


Selv den dag i dag er firmaet fortsatt ikke børsnotert i USA. Dette på grunn av kostnadene dette medfører. ”Value for the enthusiasts money” gjelder altså fortsatt.


Den første suben de utviklet ble naturlig nok en videreutvikling av Toms hjemmekonstruerte tube, og den eksisterer fortsatt. CS er dens navn, og er en passiv tube-sub. CS (Cylinder Series) så dagens lys i 2000 - etter ett år med testing og bygging. PC (Powered Cylinder) fulgte i 2001 og deretter PCI (powered cylinder improved) i 2002.





SVS sine planer for de kommende år er klare. De skal (i tillegg til SBS-01) lansere to høyttalerserier, MTS-01 (midsize tower speaker) 2006 og LTS-01 (top level speakers) i perioden frem til 2007. Det er også snakk om å CE-godkjenne tubene, slik at også disse blir tilgjenglige i Europa.


Så over til det folk utvilsomt vil høre om, nemlig den annonserte demonstrasjonen vi skulle få.
Rommet demoen ble holdt i var 100 m² stort, og det ble aldri spilt på utstyr som totalt oversteg 18.500 kroner, sett bort fra elektronikken selvsagt. Lsound leverer elektronikk fra Yamaha, og oppsettet besto av en Yamaha S2500 DVD-spiller samt en Yamaha DSP Z9 forsterker. Dette er relativt dyrt utstyr av høy kvalitet.





Jeg savnet en litt bedre plassering av subene fra arrangøren sin side, da disse var plassert langt fra optimalt, litt på skrå ut i rommet, som på en utstilling i et butikkvindu. Hadde de fått hjørneplassering ville vi fått fordelen av room gain, men litt av poenget var vel å vise at de hadde noe å by på selv ved tilfeldig plassering. Jeg gikk en runde rundt i rommet under demoen, og det var lite stående bølger, men de fantes så absolutt. Trykket ble utlignet enkelte steder, og ga en forsterkning andre steder. Men slik er det med lyd, og detter er også noe alle som er over middels interessert jobber med. Akkurat der vi satt var det upåklagelig, bortsett fra ved ca. 25 Hz, hvor vi opplevde en liten dipp.


PB10 klarte ikke å levere frem til oss i dette store rommet, som har et volum på 400m³. Denne begrensningen skjønner vi alle, men det spilte utrolig bra til tross for det. Samspillet med surroundsettet fungerte godt, og det var nesten umulig å lokalisere suben. Så ble PB12-plus koblet til, og da begynte det virkelig å skje noe. Jeg som satt syv meter unna suben kjente at det flagret i buksebeina når vi kjørte ”De utrolige” på lerretet, og det er mildt sagt utrolig. Én stk 12” i et rom på 100 m² med fire meter under taket, hva kan den gjøre? Svaret er nå, etter denne lørdagens demonstrasjon, MYE. Men så koblet vi inn PB12-Plus/2, og da passet det skikkelig inn i rommet. Jeg har hørt 2 stk 15” i et rom på 30 m² spille langt dårligere enn dette, og det skyldes selvfølgelig subens evne til å flytte luft. Plus/2, med sin totale elementflate på 1450 cm², og med en slaglengde på ca 6 cm, flytter så mye luft, at det føltes som å sitte i et langt mer optimalt rom.





Selve høyttalerne som ble brukt under demoen kommer snart i salg fra Lsound. Den kan bestilles nå, men leveringstidspunkt vil være en gang i januar 2006. Det som er litt spesielt er at senterhøyttaleren er den største høyttaleren i oppsettet. Entusiaster innen hjemmekino har før bemerket at senterhøyttalere generelt ofte er for små for jobben de skal gjøre. Prosentvis står jobben senterhøyttalerne skal gjøre, for 70-80% av den lyden som finnes på en gjennomsnittlig film. Dette har SVS, etter påtrykk fra entusiaster og egne erfaringer, tatt til følge, og laget en stor senter. Og det uten at den har andre karakteristika enn de resterende høyttalerne i settet. Alt i alt føles det ekte, det som blir formidlet til oss i salen. Diskanten var oppløst og meget detaljert. For de av dere som kjenner albumet ”30 year’s fidelity” fra Kirkelig Kulturverksted, så vet dere at her er innspillingen i toppklasse. Spor 1 på denne skiva er et utrolig samspill mellom en elektrisk gitar og et av verdens største kirkeorgler. Her kan man fort skille klinten fra hveten når vi beveger oss opp i de øverste frekvenser. Dette taklet de små stativhøyttalerne fint, uten forvrengning. Erfaringsmessig vil også Kari Bremnes sin låt ”Fyret ved Tornehamn” gi oss en indikasjon på hva en høyttaler kan levere, og da tenker jeg ikke på det heftige trykket i bunn, men på følelsen av hvor stor høyttaler man spiller på. Her hadde selvfølgelig SBS-01 sin begrensning, men følelsen av å spille på en større høyttaler var absolutt tilstede. Trykket i bunn, som blir fordelt til suben ved 80Hz i dette tilfelle, viste et godt samspill mellom SVS sine stativhøyttalere og subwoofer. ”Planet Dada flamboyant”, som er spor 14 på Yello sin plate ”The Eye”, rocket så sinnsykt at Ron måtte be oss om moderasjon… Men selvfølgelig med et glimt i øyet, for dette likte han. Ambra sin musikkDVD-plate ”Honour and Glory” i DTS er en plate jeg virkelig kan anbefale for å sjekke samspillet mellom høyttalerne i et surroundoppsett. Her har du alt av frekvenser og nivåer, og mangler det dynamikk i høyttalerne, så blir dette kjedelig. Også her var gliset bredt hos dem som hørte på.


Her opplever Ron Yello for første gang.



Høydepunktet på demoen var for min del lyden og trykket, men deretter kommer konkurransen. Tror ikke det var mange som svarte feil på dette, løsningen var selvfølgelig SVS PB12-Plus/2. Kåringen var preget av at mange ikke hadde møtt opp, for Jan Ove ropte opp navn etter navn uten at vedkommende personer var til stede. Etter hvert fikk han da omsider delt ut et SVSskilt, en lydtrykksmåler og en kalibreringsplate fra Avia, og til slutt et fullt 5.1 sett med SBS-01 og PB10. Vinneren ble glad, for å si det mildt. Gratulerer!




Konklusjonen er at dette er en ny referanse innen prisklassen. Her får du full 5.1 pakke for 10.200,- og full 7.1 pakke for snaue 12.000,- . For å bruke en velkjent frase fra Elkjøps markedsavdeling; ”Løp og kjøp”…
Der slutter sammenligningsgrunnlaget med Elkjøp for øvrig, for SVS er nemlig kjent for service.


Digresjon:
Når vi testet ”Master and Commander” klarte vi å sprenge venstre surroundhøyttaler. Uff da, ikke bra, tenker du sikkert. Men husk da på dette: Disse høyttalerne har en sensitivitet på 85dB. Vi kjørte lyden på referansenivå i forhold til Yamahaen på 170W, ca 107 dB. Dvs. at effekten teoretisk var på ca. 60 % mer enn det høyttalerne er konstruert for å tåle. De er oppgitt til å tåle 120W. Høy morofaktor, men med et dumt utfall. Men slik er det. Jeg har sprengt noen høyttalere i mitt liv selv, og jeg har alltid hatt det veldig gøy i forkant.


Ellers er det litt artig at barnet i min samboers mage har hørt følgende subwoofere fra SVS:
PC-Ultra
PC-Plus
PB10
PB12
PB12 Plus/2
PB12 Ultra/2
Lurer litt på hvordan barnet kommer til å se ut ;)

Kanskje slik: http://www.monstermedia.no




Bilde av fargene subwooferne kan leveres med, ved siden av et PB10 element og en Nokia



Diskanten på SCS-01



PB10 elementet

















Arkivbilder er hentet fra http://www.svsubwoofers.com og http://www.lsound.no
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
19.12.2005 22.57.19 #2 av 5
Postet av: Typhoon7
Meget bra reportasje!!
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
20.12.2005 17.11.01 #3 av 5
Postet av: Atle Torp
Takk. Roko og Flageborg har også vært med å lage den.

Det var sinnsykt kult, dere skulle ha vært der :-D
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
20.12.2005 20.05.33 #4 av 5
Postet av: Rune
Fryktelig dumt at jeg ikke kunne komme selv.

Du var ikke redd for at SVS skulle bety tidlig fødsel :-)
Mvh
Rune
Hjemmekino.no - Online siden 1998
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
20.12.2005 21.46.26 #5 av 5
Postet av: Atle Torp
Var litt i tvil, men oppdragelsen må man begynne tidlig med ;)
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
Skriv et svar