Logo

Optoma H30

Skriv et svar
03.11.2004 18.46.33 #1 av 4
Postet av: JooV
oki, en på den lokale datasjappa som skryter hemningsløst av h30.

Quote: "Det er den beste prosjektoren ever. Referansespilleren i verden under 30000. Noen på nettet påstår å ha den til 11000, men det er løgn, de får aldri solgt den til den prisen."

Noen meninger,folkens? Når jeg ser på spec'en blir jeg ikke overbevist. Ikke spesielt stille, kun 800 ansilumen... ?
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
03.11.2004 19.01.15 #2 av 4
Postet av: Rune
Hei og velkommen til forumet.


Optoma H30 er en god projektor, men har nok blitt forbigått av andre mer gunstige projektorer. F.eks Infocus Screenplay 4805 er et godt valg, men denne bråker en del mer enn H30.

Også BenQ Pe5120 gir veldig mye for pengene.

Se også anbefalte projektorer:

http://www.hjemmekino.no/anbefalinger/projektor.asp
Mvh
Rune
Hjemmekino.no - Online siden 1998
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
03.11.2004 19.45.40 #3 av 4
Postet av: Tiger
Test av Optoma H30




Førsteinntrykket

Første reaksjon, etter å ha pakket Optoma H30 ut av esken, var at projektoren er liten og lett, sammenlignet med min Infocus X1. For de som bryr seg om hvordan den fletter seg inn i interiøret i stuen kan det nevnes at den er sølvgrå på undersiden og offwhite på oversiden. Takmonterer man denne projektoren så vil den altså være relativt anonym.

Chassiet er i plast, men virker solid. Zoom og fokusring oppleves også solide ved at de glir jevnt og har passe motstand. Ikke mye knirking og slark her.

Fjernkontrollen ligger godt i hånden og gir brukeren lett tilgang på mange funksjoner direkte. For eksempel signalkilder, kontrast, lysstyrke og fem bildeformater. Bakgrunnsbelysning har den ikke. Knappene er blanke og kuleformede, noe som kan gjøre det vanskelig å lese den lille teksten på knappene på grunn av lysrefleksjoner.

For bordmontering er det en utfellbar fot i front, og en av de to bakre føttene er justerbar slik at tilting kan finjusteres. Takmontasje er vel det de fleste ønsker, og på undersiden er det 1 stk. M5 hull og 3 stk. M3 hull (målt med skyvelær). Dette er ikke solide dimensjoner, så her bør man vel skaffe seg originalt takfeste og ditto maskinskruer. De tøffeste mekker vel kanskje et DIY-takfeste til tross for spinkle skruedimensjoner.

På oversiden sitter de mest sentrale knappene ”Menu”, ”On/Off”, ”Enter”, ”Source”, ”Resync” og ”Keystone”, hvorav de fire siste også fungerer som navigasjonsknapper i menyene. I tillegg er det to lysdioder. En lysdiode for lampen og en lysdiode for temperaturvarsling. Projektoren har to IR-mottakere. En fremme ved linsen og en på baksiden ved tilkoblingspanelet. Dette muliggjør fleksibilitet når det gjelder montasje og sitteposisjon. Tilkoblingene bak er enkelt utført med ”Monitor in”, ”Monitor out”, ”S-video” og ”Composite”. Projektoren har ikke synlig RS-232 port, eller USB port. Noe man bør tenke på dersom man vurderer å oppgradere projektoren selv med ny firmware. Det kan derfor se ut som at projektoren må sendes til Optoma for en slik oppgradering.


Signalkilden - HTPC

For denne testen er det valgt å kun benytte såkalt HTPC (Home Theater Personal Computer). HTPC-en er selvbygget og består av ”Aopen H600B” (kabinett), ”Asus P4P800” (hovedkort), ” Intel P4 2.6 GHz HT Boxed PC800” (prosessor), ” TwinMOS PC3200 DDR-DIMM 512MB Dual Pack” (minnebrikker), ”TerraTec SoundSystem Aureon 5.1 Sky” (lydkort), ” Seagate Barracuda 7200.7 160GB 8MB” (harddisk), ” Asus Radeon 9600SE 128MB DDR VGA/DVI” (skjermkort) og ” NEC ND-1300A” (DVD-brenner). Signalkabel er 3 meters skjermet VGA kabel med feritt i begge ender.

Programvare som er benyttet er WindowsXP, WinDVD5 og ATI-kontrollpanel. Kalibrering av bildet er foretatt med THX Optimizer på DVD-en "Løvenes Konge spesialutgave", av mangel på noe annet. Valgt filmmateriale er animasjonsfilm (Monsterbedriften), mørk film (Ringenes Herre To Tårn) og film med primært dagslysscener (Bruce Almighty). Lerret er gråfarget duk.


Bildekvalitet

Så kommer man til øyeblikket da man skrur på projektoren for første gang. Signalet fra HTPC er 800x600 @ 60Hz fra VGA utgangen. Projektoren settes i Eco-modus, og man registrerer umiddelbart at viftestøyen er lavere og mer vennlig enn X1, men projektoren bruker lenger tid på oppstart enn X1.

Desktopen på lerretet er utrolig klart og skarp, men det er noe som ikke stemmer. Hele desktopen står og dirrer svakt. Ved nærmere studering ser man at teksten ved ikonene har vertikale striper som opptrer regulært og at selve desktopen er litt urolig (klikk her for bilde: http://home.lyse.net/hjem/images/1.jpg ).

Fra tidligere vet man at projektorer bør kalibreres etter en rastergrafikk. For denne testen benyttes en rastergrafikk som har 800x600 piksler. Denne rastergrafikken avslører feiljusteringer av projektorens fase. Rastergrafikken settes som bakgrunnsbilde på desktopen og X1 kobles inn som referanse. Bildet av rastergrafikken som X1 projiserer er perfekt (klikk her for bilde: http://home.lyse.net/hjem/images/3.jpg ). Nå vet man at HTPC-en gir et stabilt signal. Deretter kobles X1 fra og H30 inn. Det finnes et eget menyvalg på H30 hvor man kan justere fase selv manuelt. og en autofunksjon, som prøves først. Resultatet viser at projektoren klarer ikke å justre riktig fase ved hjelp av autofunksjonen, som prøves flere ganger. Projektoren rapporterer ulike verdier for fase hver gang. Selv med manuell innstilling klarer man ikke å justere bildet slik at rastergrafikken blir riktig selv om fase kan justeres fra minus 50 til pluss 50 (klikk her for bilde: http://home.lyse.net/hjem/images/2.jpg ). Etter å ha brukt lang tid på å komme rundt dette, velger man å innfinne seg med dette og går videre i testen.

Projektoren har tre forhåndsdefinerte modi: ”Cinema”, ”Normal” og ”Vivid”, samt to brukerdefinerte innstillinger. En av de to sistnevnte ble benyttet og bildet ble finkalibrert ved hjelp av THX Optimizer. Skarphet, lysstyrke og kontrast ble justert i henhold til testmønstrene. Videre kan man justere lysstyrke og kontrast for hver av de tre primærfargene, slik at man oppnår den fargeintensiteten man selv ønsker.

Første film ut var Monsterbedriften for å teste animert film. Detaljrikdommen er meget bra. Skarphet i bildet gir dybde og fargene er ikke blasse. Hudfarger i Bruce Almighty er naturtro og igjen er dyben i bildet så absolutt til stede. Mørke scener i Ringenes Herre er en fryd å se på.

Og til de som lurer på om H30 er bedre enn X1 når det gjelder regnbueeffekt i mørke og kontrastrike scener, har jeg utført min egen ”head banging” test. Etter å ha flyttet blikket opp og ned og hit og dit mellom selve filmen og teksten så er konklusjonen klar: H30 gir klart mindre regnbueeffekt enn X1. Faktisk så lite, at regnbueeffekten er neglisjerbar for de som da ikke er ultraallergiske mot regnbuer.

Sortnivået oppleves veldig bra. Definitivt langt bedre enn LCD projektorer i samme prisklasse.

Man skal være imidlertid være oppmerksom på at projektoren gir et maskert 16:9 bilde ved bruk av alle andre signalkilder enn HTPC. Og i motsetning til X1, som viser 16:9 materiale midt i bildet og har maskering oppe og nede, viser H30 16:9-bildet nederst på brikken slik at all maskering er over selve bildet. Ved takmontering blir da all maskering under selve bildet. Ved bruk av HTPCfor å avspille 16:9 materiale blir imidlertid maskeringen som X1, det vil si over og under bildet.
Da var testen ferdig og projektoren slås av med fjernkontrollen. I motsetning til X1 så slås viften av på H30 etter en stund. For å slå H30 helt av må imidlertid kontakten tas ut av støpslet, da det ikke finnes en egen vippebryter for av og på, slik X1 har.


Oppsummering

Har selv hatt en Infocus X1 i 8 måneder, så X1 kjenner jeg svært godt. Optoma H30 har jeg ikke sett før denne testen. Det er alltid slik at det tar litt tid å venne seg til et nytt produkt. Fordelen er imidlertid at man selv kjenner med en gang hva som er positivt og negativt, målt opp mot projektoren man kjenner godt fra før. Utfordringen var å vurdere H30 som et selvstendig produkt, og her er vurderingen:

Negativt

- Små skruehull på undersiden for DIY-takfeste
- Ingen RS-232 port og ingen USB-port vanskeliggjør firmwareoppgradering selv
- Ingen bakgrunnsbelysning på fjernkontrollen
- Unødvendig maskering av DLP panelet ned til 800x480 piksler. Maskeringen er ikke sort-sort.
- Transparent menygrafikk, som gjør det vanskelig å se de de verdiene / valgene man gjør.
- Mangler DVI-inngang
- Må trekke ut kontakten for å bryte strømmen helt (X1 har vippebryter, H30 ikke)
- Resync er ikke 100% og fase kunne ikke stilles inn korrekt. Ukjent grunn.

Positivt

- Liten og lett
- Solid byggekvalitet
- Gode funksjoner på fjernkontrollen
- HTPC muliggjør bruk av hele DLP panelet (800x600 piksler)
- Relativt lav viftestøy (mer lavfrekvent og snillere enn X1)
- Mindre regnbuer med 6 segments, 4 ganger fargehjul
- Vifte stopper (i motsetning til X1 hvor den går hele tiden)
- Komponent til VGA adapter medfølger (amerikansk modell)
- Scart RGB adapter medfølger og kobles mellom scartutgang på bildekilder og VGA kabel til projektor (europeisk modell)

Ved direkte sammenligning av Optoma H30 vs. Infocus X1, vinner Optoma H30 på ren bildekvalitet. Hvor mye hver enkelt vil vektlegge de negative og positive punktene over, blir en individuell sak.

For å kontrollere om Optoma H30 passer inn i din hjemmekino kan projektorens kastelengde sjekkes ut på: http://www.optomahometheater.com/conten ... _index.htm.

Optoma H30 projiserer bildet under linsen ved takmontasje slik som X1.

Produktark som viser detaljerte spesifikasjoner for Optoma H30 kan lastes ned fra http://www.themescene.tv/PDF/H30-Brochure-EU.pdf.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
03.11.2004 21.00.05 #4 av 4
Postet av: JooV
B-e-a-utiful. Takker så meget!
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
Skriv et svar