Jeg kan i allefall svare for oss i Hjemmekino.
Vi har et eget testrom for flatskjermer hvor vi totalt kan koble opp åtte skjermer samtidig.
Vi bruker en Kramer HDMI-switcher med to innganger og åtte utganger. På den måten kan vi få opp det samme bildet på alle skjermene samtidig.
Det første vi gjør når vi tester TV-er er å koble opp måleutstyret. Vi bruker proffutstyr importert fra USA. Det består av en måleprobe som vi plasserer på skjermen. Den kobles til en PC hvor vi har et måleprogram. Vi bruker Get Grey sin testskive som er tilpasset programmet.
Først leser vi av standardinnstillingene på skjermen for å danne oss et bilde av hvordan skjermen er før kalibrering. Vi går samtidig grundig igjennom menyene for å få en oppfatning av hvilke muligheter som ligger i skjermen. Er det noe vi lurer på eller som er uklart, konfererer vi med importøren.
Etter at vi har lest av standardverdiene begynner moroa. Da skal skjermen kalibreres slik at den kommer så nære opp til vårt mål som er en hvitbalanse på 6500K og et fargerom som samfaller med 709-standarden. denne standarden er for HDTV, men den er også så godt som identisk med den europeiske standarden.
Det er selvsagt ikke alle skjermer som har muligheter nok til å greie målet, men vi gjør det vi kan med de innstillingsmulighetene som finnes i menyene. Denne prosedyren gjentar vi for hver eneste skjerm til alle er målt og kalibrert. Alle skjermer måles selvsagt til slutt.
Alle målinger før og etter kalibrering har vi lagret for senere referanser.
Er det dypere tester trykker vi målingene i bladet. Vi vurderer også om vi skal legge ut målingene på samtlige skjermer på Insider, til glede for våre abonnenter.
Etter at skjermene er kalibrert skal de evalueres. For å få et inntrykk av hvordan skjermen takler SD-kilder bruker vi en testskive fra HQV. Vi lar spilleren sende ut 576i. På den måten er det skjermens bildebehandling som må gjøre jobben med både skalering og de-interlacing. Testskiven har også testsekvenser for bildestøy og detaljer.
HQV har også en BD-versjon som vi bruker. I tilegg bruker vi diverse filmer, både DVD og BD for å se på forskjellene mellom skjermene. I tillegg seg vi fysisk på ting som innsynsvinkel og lignende.
Det er dog et område vi kunne blitt bedre på. det er å teste den interne TV-tuneren. Vi er selvsagt åpne for innspill fra våre lesere. Hvis noen lurer på hvilken TV jeg selv har valgt å bruke i mitt eget hjem så er det en Pioneer KRP500A.
Det mange kanskje ikke vet er at vi tilegner oss innformasjon som ikke er offentlig tilgjengelig om produktene. Vi besøker fabrikker og har tekniske samtaler med de som utvikler produktene. På den måten får vi en viten og en forståelse for produktene vi tester, som kun fagblader kan.
Fordi vi også sitter i Eisapanelet får vi se produkter både tidligere og mer inngående enn andre medier. Flere ganger i året samles Eisa panelet og produsenter som viser og demonstrerer sine produkter ned til den minste detalj. Vi har derfor tiltro til egen viten og kompetanse, og håper selvsagt at dere lesere også har tiltro til det vi driver med.
Vennlig hilsen Jørn, redaktør i magasinet Watt