Logo

Filt

Skriv et svar
02.02.2008 10.56.59 #1 av 7
Postet av: Cadger
Jeg ønsker å kle et par vegger, kanskje også taket, i kinorommet med noe mørk og filtlignende for å dempe lyd og lys. Jeg spurte etter kinofilt i en malerbutikk, men ekspeditøren så da bare ut som et stort spørsmålstegn.

Er det noen som har noe erfaring med å få tak og i og legge filt på vegger og i tak? Jeg leste en tråd her på forumet hvor en hadde plundret litt med å få det bra i taket.

Filten må kunne limes og være mulig å få slett og strøken. Jeg vil ikke springe rundt og stifte. :)
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
31.03.2008 12.21.43 #2 av 7
Postet av: AV-Marius
Hei.
Filt i seg selv vil ikke dempe så mye. Jeg anbefaler at du maler vegger for så å montere akustikkplater på nødvendige steder. Du vil trenge både absorbasjon og diffusjon av lydbølgene ( i hovedsak absorbasjon i fremre halvdel av rommet, og diffusjon i bakre. Du kan jo, selvfølgelig, kle hele rommet ditt i filt, men det vil i såfall kun bli for det estetiske (her må du på en tekstil butikk. Dette limes fast). Det finnes også ressonansplater som du kan kle hele rommet med, men det kan være "overkill", avhengig av veggenes beskaffenhet, og det er helt klart kostbart. Noe av de billigste alternativene der er Glava/Ecophon sine produkter.

Merk: ikke fall for fristelsen og demp hele rommet. Noe ressonans må det være for at ikke lyden skal være kjedelig og død.

Lykke til.

http://www.himlinger.no/default.asp?page=327
http://www.ecophon.no/templates/webpuff ... 84561.aspx
http://www.wavepanels.com/
The Terminator - BNC Terminator
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
03.04.2008 10.41.29 #3 av 7
Postet av: petre2006
Litt sent svar på denne her, men kanskje du leser denne tråden likevel? :-)

Jeg må først få spørre AV-Marius om du har sett/hørt det du beskriver, at det ikke er demping og at det kun er for det estetiske?
JEG; har kledd hele rommet mitt inn i ekte sort kino filt, gulv, vegger og tak. Dette fant jeg ut var det beste, fordi når du går inn i en relativt moderne kino idag så vil du fort oppdage at det ikke er brukt maling, hverken matt eller shine. Dette fordi malte overflater skaper gjennskinn on du vil eller ikke, sånn er det bare. Jeg valgte derfor å trekke hele rommet i kinofilt.

SÅ; Rommet ble lydempet med gips og rockwool, noe som gav en ok demping. However, etter hver stripe med kinofilt jeg la ut så ble lyden mer og mer kompakt. Det artige var når den siste stripen på gulvet (da var tak og vegger allerede filtet)ble rullet ut, da var det nesten litt rart å snakke, lyden var helt helt annerledes.

LIKEVEL; Det er ikke kun filt som redder lydempingen, og langt derifra. Bassfeller og lydabsorberende plater i tillegg er selvfølgelig et must skal det optimaliseres. Dette vil også komme inn i min kino om ikke altfor lenge, man vet alle at kino er et evigvarende prosjekt ;-)

MEN; Jeg vil trygt anbefale dere alle å sette igang. Jeg vet ikke om mange som har gjort det, tror jeg er en av de første her på hjemmekino.no, lettere inspirert av en sprø engelskmann på avforums.com.

Er det lett å filte rommet?; NEI. Du må ha tolmodighet, godt verktøy og litt fingerferdighet. Gulv og vegger er forsåvidt noe man enkelt klarer selv, med litt tolmodighet og nøyaktighet. Taket derimot, så kom det en del ord som ikke egner seg på trykk hverken her eller andre steder for den saks skyld. Det jeg og min far (som hjalp meg) fant ut var det enkleste og meget sannsynlig det eneste lure å gjøre, var å bruke plakebord som vi skrudde fast med tynne 5cm lange skruer på hver halvmeter for å holde filten oppe til limet hadde tørket. Du tror sikkert at det ble hull i filten, men det kan jeg bekrefte at det ikke ble. Hullene de små skruene lagde er ikke synlig i det hele tatt. Tok forøvrig over 6 timer å få det opp i taket, utrolig slitsomt og tidkrevende. Men, verdt det, absolutt.


Jeg kjøpte min filt hos den lokale maling butikken, dvs, han igjen måtte bestille dette fra en fabrikk i Sverige. Merket var Sirius, og det var 3mm tykt. Mener jeg betalte noe rundt 65-70 kroner kvadraten. Brukte nesten 100 kvadrat i totalen.



Nå kan jeg kose meg med film på 106", og bildet er virker nesten enda større da det ikke er noe plagsomt gjennskinn. Alt absorberes i vegger, tak og gulv. Bare se her:



Hvis du vil lese mer om min kino, er det bare å trykke på denne linken her:

http://min.hjemmekino.no/cinema.aspx?id=19&

Ha en absorbert dag videre,

Petter
Det blir aldri lydtett nok... OG -- ALT i en boks, hiv ut resten!
Filmbasen min : http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Petter%20U
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
03.04.2008 12.07.36 #4 av 7
Postet av: Cadger
Jeg har allerede handlet filt. Jeg kjøpte scenemolton fra Norsk sceneteknikk. Den koster 50,- per kvadrat. Jeg kommer til å kle veggene med den. I taket har jeg limet opp tapet så jeg slipper trøbbelet med å henge opp filt der. :)

Det blir nok ikke like heftig som det petre har gjort, med kinofilt over alt. Men litt filt blir det i alle fall. :)
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
09.04.2008 20.39.58 #5 av 7
Postet av: Cadger
Jeg har satt opp halvparten av filten i kveld. Jeg kom til slutt frem til at jeg skulle forsøke å lime den. Jeg har smurt et tynt lag med tapetlim på veggen og strøket filten utover. Det fungerte bra. Scenemoltonen blir helt slett og den fester godt i limet.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
11.04.2008 10.27.17 #6 av 7
Postet av: petre2006
Veldig bra å høre, jeg gleder meg til å se resultatet i form av bilder? :-)

Petter
Det blir aldri lydtett nok... OG -- ALT i en boks, hiv ut resten!
Filmbasen min : http://www.invelos.com/dvdcollection.aspx/Petter%20U
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
11.04.2008 10.46.22 #7 av 7
Postet av: Cadger
Veldig bra å høre, jeg gleder meg til å se resultatet i form av bilder?


Du finner noen bilder i denne tråden:
http://forum.hjemmekino.no/viewtopic.php?f=28&t=10150&p=59932#p59932

Jeg merker i alle fall at det blir veldig mørkt! Når jeg har jobbet der inne, frem til nå, så har jeg brukt én snekkerlampe på 500W. Det har fungert bra. Nå har jeg to stykker der inne og det blir ikke akkurat veldig lyst. Det var vanskelig å se noe som helst når jeg skulles skjære til hjørner og sånt.
Svar med sitat Rapporter dette innlegget
Skriv et svar